tirsdag 18. august 2009

Heimelaga Grovbrød

Oppskrift:
  • 1pk gjær
  • 3 ss olje
  • 1 liter lunkent vann/melk
  • 2 ts salt
  • 13 dl grovt mel (her bruker jeg en dært av hva jeg finner i skapet:
  • - Byggmel
  • - Grov bakst
  • - Samalt rug grov
  • - Hele bygg gryn
  • - Helkorn hvete
  • 12 dl hvetemel
Hele korn er det viktig at du lar stå i et glass med vann i 2-3 timer. Ellers kommer de til å trekke til seg mye fuktighet fra brødet- som gjør dette tørt. Har du ikke anledningen til dette - kan du sløyfe hele korn/bygg.

1. Varm vann/melk til ca. 37 grader.
2. Del opp gjøren i en bakebaolle og hell over vann/melk og olje. Rør slik at gjæren løser seg opp.
3. Rør inn salt og alt det samalte melet.
4. Tilsett hvetemel og elt deigen jevn og smidig slik at den slipper redskap og bolle.
5. Dekk bakebollen md plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
6. Ta deigen ut på bordet og lag en glatt kule som trykkes ut til en rund, flat leiv med diamenter og som tilsvarer brødformen.
7. Rull leiven fast sammen og trill den til et jevnt brød.
8. Legg brødet med skjøten ned i en smurt avlang form.
9. La brødet heve under plast til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
10. Dusj eller pensle brødet med vann og prikk det lett med en gaffel.
11. Stek brødet på 200 grader i 30-40 minutter på nederste rille. Ta det ut av formen og avkjøl det på en rist.

Rykende ferskt brød er så godt at du nesten kan spise det uten noe på:)

Kilde: Fra boller til burritos - statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

Feriemodus

Vi er snart halvveis i den 1 1/2 uke lange ferien!
Er så godt å være heime, så må inn med en ny feriesøknad de nærmeste dagane!

Tiden går med til å kvistlakere, grunne og male panel i gangen.
Rydde, vaske og være god kone - antageligvis den viktigste aktiviteten!
Lillesøster bor hos oss noen dager fordi mor&far er bortreist på kurs/ferie.
Da er det helt naturlig at man disker opp med litt 'husmorkost'.
Så igår sto det pannekaker med stekt bacon på menyen. 

Fargerik bordsetting for anledningen!
Oppskrift på pannekaker
- 2 egg
- 6 dl melk - jeg brukte H-melk
- ca. 3 1/2 dl hvetemel
- 1/2 - 1 ts salt
- 1-2 ss sukker (jeg brukte 1/2 ts - sies å gi litt fyldigere røre)
- 1 ss margarin eller smør

Fremgangsmåte
- Visp eggene lett sammen i en bolle. Tilsett halvparten av melken, saltet og alt hvertemelet.
- Visp til en helt klumpfri røre. Tilsett resten av melken. (Ha i sukkeret.)
- La røren svelle i 1/2 time. Rør i den av og til, melet vil gjerne synke til bunns.
- Smelt smøret eller margarinen og bland det i røren. Da skulle det ikke bære nødvendig å bruke så mye fett til stekingen.
- Stekes på middels sterk varme - snu pannekakene når oversiden er stivnet og undersiden har fått gulbrun farge. Stek pannekakene gylne på den andre siden.
- Det tar mye lengre tid og steke pannekaker enn du tror, så beregn 30-45 min så er du nok innafor! Av samme årsak kan det være lurt og ha et lokk på bollen du legger de ferdige pannekakene i!

Lillesøstra syns ikke de var like gode som mor sine - men en god nummer to! Og det holder for meg!

Ps: baconet stekes i smør eller margarin på middels sterk varme (A vil helst ikke ha de sprøstekte - slik de blei i går :/ ).

Kilde: Den rutete kokeboken - Ingrid Espelid Hovig. Obligatorisk på alle kjøkken!