tirsdag 18. august 2009

Heimelaga Grovbrød

Oppskrift:
  • 1pk gjær
  • 3 ss olje
  • 1 liter lunkent vann/melk
  • 2 ts salt
  • 13 dl grovt mel (her bruker jeg en dært av hva jeg finner i skapet:
  • - Byggmel
  • - Grov bakst
  • - Samalt rug grov
  • - Hele bygg gryn
  • - Helkorn hvete
  • 12 dl hvetemel
Hele korn er det viktig at du lar stå i et glass med vann i 2-3 timer. Ellers kommer de til å trekke til seg mye fuktighet fra brødet- som gjør dette tørt. Har du ikke anledningen til dette - kan du sløyfe hele korn/bygg.

1. Varm vann/melk til ca. 37 grader.
2. Del opp gjøren i en bakebaolle og hell over vann/melk og olje. Rør slik at gjæren løser seg opp.
3. Rør inn salt og alt det samalte melet.
4. Tilsett hvetemel og elt deigen jevn og smidig slik at den slipper redskap og bolle.
5. Dekk bakebollen md plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
6. Ta deigen ut på bordet og lag en glatt kule som trykkes ut til en rund, flat leiv med diamenter og som tilsvarer brødformen.
7. Rull leiven fast sammen og trill den til et jevnt brød.
8. Legg brødet med skjøten ned i en smurt avlang form.
9. La brødet heve under plast til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
10. Dusj eller pensle brødet med vann og prikk det lett med en gaffel.
11. Stek brødet på 200 grader i 30-40 minutter på nederste rille. Ta det ut av formen og avkjøl det på en rist.

Rykende ferskt brød er så godt at du nesten kan spise det uten noe på:)

Kilde: Fra boller til burritos - statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

Ingen kommentarer: